Меню Затваряне

Louis C.K. (Луи Си Кей) биография

Луис Зекели (Louis Székely) по-познат като Луи Си Кей е американски стендъп комедиант, писател, актьор, сценарист и режисьор. Сочен е като един от най-великите стендъп комедианти на нашето време.
Той приема лично философията на Джордж Карлин да пише по един час нов материал почти всяка година. Луи е може би най-продуктивния световно известен комедиант в света в момента.

Затова е и двукратен носител на „Грами“, шесткратен носител на наградата „Еми“ за работата си по шоуто на Крис Рок и по своя сериал „Louie“, както и безброй награди за своите стендъп комеди шоута. 
Роден през 1967 г. в столицата на Америка – Вашингтон, семейството ме се мести в Мексико, където комедианта проговаря испански. По-късно семейството му се връща в САЩ и по-точно в Бостън, където Луи завършва гимназия заедно с Мат ЛеБланк, познат още като Джоуи от „Приятели“.Първият му опит на Open Mic е провал, което го обезкуражава, но след две години излиза отново на сцена и не след дълго вече е поканен да отваря шоутата на Джери Зайнфелд повече ТУК.

Така става сценарист на едни от най-култовите шоута за времето – Late Show with David Letterman, Late Night with Conan O’Brien и The Chris Rock Show. Не след дълго с част от гореспоменатите звезди създава и първият си филм: „Tomorrow Night“, а селд него и „Pootie Tang“.Най-големият пробив на Луи обаче идва през 2005-та година с появата на спешъла му – „One Night Stand“.

Характерно за него е, че във филмите и стендъп спешълите си, той е не само актьор и сценарист, но и режисьор, монтажист и понякога дори и оператор. Може би затова става пет пъти водещ на SNL (Saturday Night Live), многократен гост на Джими Фалън, Джими Кимъл, Джей Лено, Дейвид Летърман и др. През 2015 година Луи Си Кей става първият комедиант, който с едно и също шоу разпродава 3 поредни пъти залата Madison Square Garden!

Louis C.K. Bulgaria Sofia Stand-up comedy
Louis C.K. Bulgaria Sofia, Stand-up comedy

А благодарение на Иван Кирков и Комеди Клуб София, всички българи ще могат да го видят на живо в неговите две соло шоута на 23-ти юли 2019 г. в зала 3 на НДК. Повече информация тук.
А за още информация и подробности, около живота на един от най-големите комедианти на нашето време – Луи Си Кей, може да прочетете статията „Големите: Луи Си Кей“ на страницата на Комеди.BG