Меню Затваряне

Подкасти или подкастове – как се пише правилно?

Най-дългото българско предаване

Подкастът е сред най-популярните онлайн формати за слушане и гледане в интернет. Докато слушаш подкаст може да научиш интересни факти, да се забавляваш, да се информаш за случващото се в света и дори да научиш нов език.

Един от първите български подкасти е този на Комеди Клуб София. В него комедиантите непринудено разговарят помежду си на всякакви теми. 

Думата подкаст (podcast) идва от комбинирането на думите iPod и Broadcast (излъчвам предаване) на английски език. Подкастът символизира навлизането на онлайн технологиите в излъчването на предавания и отбелязва началото на края на традиционната телевизия и радио.

подкасти Лигата на Комеди Клуба
Комеди Клуб Подкаст

С популяризирането на подкастите възниква и различно изписване на думата в множествено число. Така в интернет може да срещнем различни изписвания като подкасти и подкастове.

Кое всъщност е правилното? 

Думата подкаст е чуждица, която все още не е навлязла изцяло в българската лексика, затова в Тълковния речник няма я открием.

От Комеди Клуб смятаме, че подкасти е по-правилното название, заради чуждестранният произход на думата. Може да се съгласим, че звучи доста по-добре. 🙂

Без значение как наричаш подкаста, най-новото съдържание на Комеди Клуб Подкаст може да следиш като се абонираш в YouTube или ни последваш в другите платформи, където е достъпен.

Ако се кефиш на това, което правим, посети и обновеният онлайн магазин на Комеди Клуб София, откъдето може да се сдобиеш със супер як мърч и да станеш пълноправен член на бандата.