Меню Затваряне

Техника за подкаст

подкасти Лигата на Комеди Клуба

Тук сме събрали в списък най-важните неща, които трябва да притежаваш, за да създадеш собствен подкаст. Техника за подкаст – бюджетно решение.

Повечето подкасти са предназначени за слушане. Именно затова е най-важно да имаш добро качество на звука.

1. Микрофон за подкаст

Избери ценови клас на микрофоните които искаш да ползваш. Можеш да започнеш с по-евтин микрофон за подкаст и след време да закупиш по-добри варианти. Тук е един от най-предпочитаните микрофони за подкаст:

Микрофон за подкаст Shure SM7b

2. Записвачка за звук

От особена важност е да имате добра и сигурна записвачка на звука на подкаста. Препоръчваме ви Zoom H4nPro, което е изключително добро устройство за записване на звукови файлове. Може да работи с батерии, което е отлично ако възнамерявате да сте мобилни при създаването на подкаст.

записвачка за звук zoom

3. Кабели

Разбира се, изключително важно е да сметнете къде ще записвате вашия подкаст и да подсигурите необходимата дължина на кабелите. Препоръчваме ви да имате малко излишна дължина, но не прекалявайте, защото не е добра идея да висят десетки метри ненужни кабели. Използвайте висококачествени XLR кабели.

4. Лаптоп и техника за подкаст

Един добър лаптоп е достатъчен, за да обработвате лесно и бързо звука от вашия подкаст. Разбира се ще ви е нужен и софтуер за обработване на звук.

Кой софтуер да ползвам за обработване на звук за подкастите си?

Audacity е една от най-известните и в същото време абсолютно безплатна програма за обработка на звук. Изключително подходяща е за изрязване и подобряване на звука на подкаста ви. Повечето професионалисти, които търсят бюджетно решение работят именно с този софтуер за обработване на звука на своите подкасти.

Adobe Premiere е вариант за хората, които използват видео обработка. Програмата дава доста възможности за обработване и на изцяло аудио файлове без допълнителна техника за подкаст.

Къде да кача подкаста си? Платформи за stream

Най-предпочитаната платформа за хостване на подкаст е същевременно и едно от евтините решения на проблема с хостинга. Аз самият дълго се чудих къде да кача подкаста си, за да е достъпен от всички платформи. След дълго сравняване и няколко стотин грешно похарчени долара, открих Soundcloud и от 2016та ползвам тази платформа. Цената е доста добра, а възможностите са изключителни. Платформата дава възможност и за безплатно качване на подкасти, но безплатната възможност там е изключително ограничена. Препоръчвам ви да си поиграете малко с безплатната версия и тогава да минете на платената.

Как да си направя подкаст?

Подкаст микрофон

Още за подкасти