Меню Затваряне

Подкаст

1. Подкаст – значение

Подкаст (от английски podcast) е толк шоу, предназначено изцяло за интернет. Обикновено има водещ, който говори директно на слушателите или е поканил гост и води разговор с него.

Терминът идва от сливането на думата „iPod“ (устройството за слушане на музика на Apple) и думата „broadcast“ (английската дума за предаване на радио или телевизия).

Използван е за първи път в началото на 2000те години, а през 2010-е набира популярност първо в Америка, а след това и в осаналата част от света.

Комеди Клуб София е първият български подкаст, който е все още активен с над 1000 епизода в три поредици към началото на 2021 година.

2. Известен български подкаст

През 2016та година стендъп комедиантът Иван Кирков създава мрежа от подксти с участието на всички комедианти на Комеди Клуб София. Те са разделени в няколко основни канала и са достъпни в Youtube, Spotify, Soundcloud, iTunes и т.н.

Списък с българските подкасти на Комеди Клуба:

  • Подкаст с Новините на Комеди Клуба
  • Комеди Клуб Подкаст
  • Подкаст за Шоубизнес
  • Лесни Пари

3. Известен американски подкаст

Най-даунлоудвания епизод на всички времена към 2020 година е създаден от американския комедиант Джо Роугън. В своето предаване той кани хора от всякакви сфери и обсъжда интересните за него теми.

Списък на американски подкасти:

  • Joe Rogan Experience
  • hehe podcast
  • Bill’s Monday Morning Podcast – by Bill Burr
  • Marc Marron podcast
  • Rooster Teeth

4. Теми

Всяка тема е подходяща за подкаст, стига да ви е интересна и да имате какво да кажете по нея.

5. Как да си направя подкаст

Да направиш подкаст е лесно. Трудното идва, когато се опиташ да привлечеш слушатели, които да следят редовно епизодите на подкаста.

За да стартираш са ти необходими само микрофон и устройство на което да записваш звука. Можеш да започнеш създаването на подкаста си дори и само с помощта на добър телефон, а след като вече имаш поне малко опит, можеш да пристъпиш към закупуване на техника и оборудване за подкаст.

6. Комеди Клуб Подкаст

Комедиантът Иван Кирков създава Комеди Клуб Подкаст през 2016та година. До момента в мрежата ни вече има над 1000 създадени епизода с времетраене над 1500 часа. През 2017та, Кирков добавя Новините на Комеди Клуба, където участие вземат Николаос Цитиридис, Ники Банков и Сашо Деянски, а през 2018та дава старт и на Шоубизнес на Комеди Клуб София с Цецо, Петя, Боми и Иван.

7. Иван Кирков

8. Подкаст рекорди

9. Платформи за подкасти

10. Spotify

11. iTunes

12. Youtube

Топ Класация на българските подкасти

Комеди Клуб София История и значение