Меню Затваряне

Петя Кюпова – стендъп комедиант

Петя Кюпова - стендъп комедиант

Петя Кюпова е първата жена, професионален стендъп комедиант, в България. Тя започва кариерата си в комедията на Open Mic (отворен микрофон) в Комеди Клуб София през 2016та година.

„Видях Иван Кирков да разказва в едно телевизионно предаване, че търси нови стендъп комедианти чрез Open Mic и реших, че това е моят шанс. Намерих телефона му в интернет и се записах за участие“ разказва Петя.

Първоначално пътува за всяко аматьорско участие от Пловдив до София, но само няколко месеца са ѝ достатъчни, за да бъде включена в ускорената програма за подготовка на комедианти на Кирков и Комеди Клуба.

Всичко се нарежда, когато през есента на 2016-а, се появява и Комеди Клуб Пловдив. Година по-късно, Петя Кюпова подписва професионален договор с Комеди Клуб София и Иван Кирков и официално се превръща в първата жена-професионален стендъп комедиант в България.

През 2017та година, Кюпова излиза за първи път на сцената на Зала 1 НДК, като само за няколко години тя натрупва 9 шоута в Зала 1 и над 800 шоута на сцените на Комеди Клуб София. През 2019та, Кирков я кани за резидент на Комеди Клуб София (най-високата титла в българската стендъп комедия). Така Петя се превръща в първата жена-резидент на Комеди Клуба.

Ivan Kirkov Petya Kyupova
Петя Кюпова за първи път на сцената на Комеди Клуб София. 2016

Всичко върви прекрасно в кариерата ѝ, а черешката в тортата се очертава да бъде нейното соло шоу именно в Зала 1 НДК на 8ми март 2020та. Сцената е подредена и всички са готови за шоу, когато продуцентът, Кирков, ѝ звъни и съобщава, че НДК е затворено под карантина, заради доказани случаи на Коронавирус в България.

Следва труден период за сценичната ѝ кариера. През цялото време обаче, тя продължава да участва ежедневно в онлайн предаването на Комеди Клуб София – Комеди Клуб Подкаст.

Всеки един момент без карантина, Петя използва за да трупа почти ежедневни участия в Комеди Клуба. През 2021, тя отпразнува и своето хилядно представление.

Биография:

Петя Кюпова е родена в Пловдив през 1992. След като завършва хуманитарна гимназия в родния си град, тя решава да учи за актриса и записва специалност Актьорско майсторство в Югозападен Университет Благоевград.

Завършва успешно, но за разлика от Холивудските ѝ очаквания, професията я отнася в далечния Разградски Театър. Там тя прекарва кратко време, като печели доста повече от втората си работа, а лятото дори става аниматор на черноморието.

През 2016та решава да се яви на аматьорското шоу Open Mic в Комеди Клуб София и тотално преобръща живота си. Твърдо решена да се превърне в професионален стендъп комедиант, тя побеждава конкуренцията три поредни пъти в аматьорското шоу и Иван Кирков я кани в ускорената програма за подготовка.

Иван Кирков Николаос Цитиридис и Петя Кюпова stand-up comedy награди
Петя Кюпова печели наградата Комедиант на Годината през 2019та година.

През 2017та, тя подписва професионален договор с Комеди Клуб София и става професионален комедиант.

През 2019та, Петя става резидент на Комеди Клуб София, а малко по-късно печели наградата Комедиант на Годината 2019, заедно с колегата си в Комеди Клуб София тогава, Николаос Цитиридис.

На 8ми март 2020, тя има соло шоу в Зала 1 НДК, но шоуто пропада заради обявена в същия ден карантина на НДК.

Петя има над 1000 професионални шоута и 9 участия в Зала 1 НДК към края на 2021 година, като бройките продължават да растат. Тя е един от основните участници в Комеди Клуб Подкаст със стотици епизоди.

Можете да я гледате на сцената на Комеди Клуб София, както и на турнета в цялата страна. Онлайн следете Петя Кюпова в канала на Комеди Клуб Подкаст в Youtube.

Първата жена Петя Кюпова комеди
Петя Кюпова и нейното соло шоу – Първата Жена. Гледайте я в Комеди Клуб София.