Меню Затваряне

Денят на шегата в България и по света

1 април ден на шегата

Как празнуваме Денят на шегата 1 Април

Денят на шегата е популярен празник, както по света, така и в България.

У нас той има по-специално значение, защото е празникът на Комеди Клуба.

Патронният празник на Комеди Клуб е свързан с традицията, всяка година комедиантите да се смеят заедно с фенове от цялата страна. Тя стартира още в първите години на стендъп комедията в България, когато Иван Кирков заедно с Васил Ножаров за пръв път празнуват в компанията на фенове.

1 april den na shegata

Днес, Денят на шегата се празнува в цялата страна с Голямото пролетно турне, а кулминацията е Шоуто на Клуба в Зала 1 НДК.

Комеди Клуб пренася 1 Април на голяма сцена през 2017 г. Тогава за пръв път стендъп комедията стъпва на сцената на Зала 1 НДК. Всяка година след това се стремим да направим най-голямото и най-добро шоу, което публиката е виждала.

комеди клуб зала 1 ндк

Виж как ще празнуваме тази година 1 Април.

Денят на шегата по света – как празнуват 1 Април

1 Април е популярен в целия свят празник. В някои страни е по-известен като April Fool’s Day. Предполага се, че традицията е възникнала през 1582 г., когато във Франция се сменя календара от юлиански на григориански. Така Нова година, която до този момент се е празнувала на 1 април се мести на 1 януари. Местните вестници не успяват да пуснат новината на време, така че много хора остават заблудени, че Нова година все още е на 1 април. Затова са започнали да ги наричат april fools. Една от шегите свързана с този ден е закачането на хартиена риба на гърба на „глупака“.

Древните римляни са празнували на фестивала Хилария (нещо като първия Фестивал на комедията) като са го наричали дни на забавлението и смеха.

В САЩ Денят на шегата е свързан с „номерата“, които правиш на приятелите и семейството, а понякога и на напълно непознати.

Прочети повече за 1 Април по света.